Notícies

 • Com fer accessible el cinema? Taller de creació i intervenció de continguts audiovisuals accessibles amb El Movimiento

  7 agost, 2020

  La corporació colombiana El Movimiento, representada per Jacqueline Gómez Jiménez, Eliécer Jurado i Giovanni Herrán, va dirigir una sessió sobre continguts audiovisuals accessibles, adreçada a representants d’institucions culturals, museus i productores audiovisuals, a la qual vam assistir amb molt d’entusiasme en el marc del programa Art for Change a CaixaForum Barcelona i que volem compartir amb vosaltres.

  El Movimiento, amb seu a Medellín (Colòmbia), promou els principis de participació i d’inclusió social en les pràctiques comunicatives i en les formes de transmissió cultural i audiovisual de les persones sordes, mudes i cegues.

  El taller es va centrar en dos objectius:

  • Sensibilitzar sobre la necessitat de generar informació i entreteniment accessibles.
  • Proposar pràctiques i projectes de creació de continguts audiovisuals accessibles generats des de les mateixes comunitats de persones sordes, mudes i cegues.

  El punt de partida era, doncs, constatar la urgència de superar els llocs comuns sobre la noció de discapacitat i incorporar les reivindicacions d’aquests col·lectius en termes de minoria lingüística.

  El membres d’aquest col·lectiu assenyalen el desconeixement per part de les institucions culturals dels requisits d’accessibilitat a continguts audiovisuals per a les persones sordes signants, les persones sordes oralistes i bilingües i les persones cegues.

  Per exemple, encara és habitual considerar que les persones sordes en tenen prou a activar els subtítols per tal de seguir una pel·lícula, o que les persones mudes tenen accés normalitzat a qualsevol contingut audiovisual. Però això és vàlid només per als oralistes i exclou els signistes, que tenen un sistema comunicatiu propi, el llenguatge de signes, un llenguatge gestual complex que inclou llengües diferenciades segons les comunitats que l’empren: llengua de signes catalana (LSC), espanyola (LSE), colombiana (LSC), etc. Es tracta d’un sistema de comunicació infrarepresentat i mancat de reconeixement en l’espai públic i en l’àmbit de la creació audiovisual.

  Les persones cegues també gaudeixen de les imatges (pintures, fotografies, cinema) amb el recurs de l’audiodescripció i els lectors de pantalla. Això significa que tots els continguts i totes les accions audiovisuals presents en una pantalla –o en un quadre– han de ser narrats per fer-los accessibles.

  Sia en llenguatge de signes o bé en audiodescripció, la narració sempre comença amb la descripció de l’indret on passa l’acció i, de mica en mica, s’arriba als detalls que, en el cas de l’audiodescripció, han d’incloure referències clares, sovint col·loquials, per precisar mides, formes, distàncies dels objectes o dels personatges de cada escena, etc.

  En l’elaboració de recursos accessibles també cal tenir en compte altres disfuncions del sistema visual que afecten moltes persones, com ara la protanopia (la manca de sensibilitat al color vermell) que influeix en els codis de color utilitzats.

  El Movimiento promou activitats de sensibilització i proposa solucions creatives i continguts inclusius per superar formes de discriminació, a més de produir recursos cinematogràfics dissenyats i elaborats per persones amb dificultats auditives i visuals.

  El seu objectiu no és tan sols reclamar mesures d’accessibilitat perquè les persones sordes, mudes o cegues siguin espectadors de ple dret, sinó que també fomenten que esdevinguin creadors de continguts.

  És el cas del projecte Inclucine, un portal del Ministeri de Cultura de Colòmbia especialitzat en recursos audiovisuals accessibles sobre el món del cinema. L’equip de producció  de les videolliçons el formen persones cegues que realitzen la locució de l’audiodescripció de les pel·lícules i persones mudes signistes i intèrprets de llengua de signes. I és que, tal com explica Giovanni Herrán, d’El Movimiento: “Són fonamentals els processos de validació dels recursos amb les persones sordes i invidents. Res de nosaltres sense nosaltres”.

  Us recomanem que visioneu la videolliçó sobre els inicis del cinema per entendre la dimensió comunicativa del llenguatge de signes –amb la figura de l’intèrpret– i la importància de promoure l’accessibilitat com a instrument per fer efectiu el principi d’igualtat de la ciutadania.

Compartir
Tornar a dalt