Notícies

 • Com fer un curtmetratge junts però en la distància?

  15 abril, 2020

  Teniu ganes de realitzar una pel·lícula per al concurs Participa Méliès i no voleu fer-la sols o soles a casa?

  Podeu crear un curtmetratge en grup però a distància, sense necessitat d’estar junts o juntes.

  Us llancem el repte de realitzar un curtmetratge amb el vostre equip, les vostres amistats, la vostra família o qualsevol grup de persones amb qui vulgueu crear-lo des de la llunyania!

  1) LA IDEA

  Una història coral, un element en comú

  El cinema coral es construeix amb històries diverses de personatges diferents que acaben coincidint en el clímax de la pel·lícula. Per entendre’ns, cada història segueix un camí que acaba coincidint amb els altres en algun moment, fent que el relat prengui un altre sentit i que les trames d’uns personatges interfereixin en les dels altres.

  És un format molt popular en pel·lícules de comèdia romàntica (Love Actually, El otro lado de la cama), però en trobareu exemples en tot tipus de gèneres cinematogràfics (Pulp Fiction, Relatos salvajes, Los Vengadores, Criadas y señoras, Babel, sagues com El senyor dels anells o Star Wars, etc.). De ben segur que heu vist històries més o menys serioses en les quals diverses persones des de diferents llocs combaten una amenaça comú (visible o invisible), com en el cas de Gremlins, Mars Attacks! o Contagio.

  Si voleu un repte divertit i amb un guió simple, podeu jugar amb elements que van passant d’un pla a l’altre aportant continuïtat a la vostra història. Per exemple, un personatge pot tirar una pilota a l’aire i fer que en el següent pla la pilota reboti al cap del següent personatge creant una cadena d’accions lligades entre elles.

  Només haureu de trobar un element que tots i totes tingueu a casa i que sigui fàcil de fer (com una pilota de paper) o bé inventar un element fantàstic i imaginar-vos-el mentre actueu (per exemple, un cartutx de dinamita amb la metxa que es va consumint, bèsties invasores…) i sobreposar-lo després durant l’edició.

  La pantalla dins de la pantalla

  Els dispositius de comunicació que tenim a l’abast també poden ser els nostres aliats. És un fenomen que ens obre un munt de possibilitats de connectar personatges i espais llunyans en un mateix lloc.

  Podem, per exemple, generar situacions sorprenents en forma de videoconferències o videoxats grupals.

  Cada vegada hi ha més cineastes que aposten per aquests recursos a l’hora d’explicar les seves històries.

  • És el cas de la història d’amor a distància que narra el guió de Clara Roquet i Carles Marqués-Marcet (antic membre del jurat del Participa Méliès!) a 10.000 km.

  • La història sobre l’amistat d’un grup de joves adolescents que retratava Elena Trapé a la seva opera prima, titulada Blog.

  • La pel·lícula de Nacho Vigalondo que va revolucionar l’ús de la tècnica multipantalla a Open Windows.

  • Gràcies a la tecnologia digital també va sorgir es, una websèrie produïda sense haver fet ús de cap càmera cinematogràfica, un fet impensable en el món audiovisual pocs anys abans.

  • La imatge obtinguda a través de dispositius de gravació domèstics i la comunicació a través de pantalles ha sigut comú en gèneres com el thriller o el terror en una gran diversitat de pel·lícules i sèries (Paranormal Activity, REC, El proyecto de la bruja de Blair, Cam, Eliminado, Black Mirror) que reforcen la sensació de realitat, d’alarma o de futur distòpic.

  Si voleu utilitzar el format de multipantalla dels videoxats, que està esdevenint cada vegada més freqüent, teniu dues opcions disponibles:

  • Podeu fer servir els programes de captura de pantalla d’ordinador o de mòbil per enregistrar les videoconferències mentre actueu durant la connexió. Hi ha programes com l’OBS Studio i el TinyTake, i alguns reproductors com el QuickTime Player o el VLC Media Player, que també ofereixen l’opció d’enregistrar la pantalla de l’ordinador. Per a mòbils, en el cas de l’IOS el mateix sistema inclou programari per fer-ho, i per a Android hi ha incomptables aplicacions que també us permetran fer-ho, com ara Screen Recorder – No Ads, Mobizen, DU Recorder o AZ Screen Recorder.
  • Una altra opció és que proveu a falsejar aquests tipus de vídeos enregistrant-los per separat amb la càmera i donant-los forma amb el muntatge de manera que sembli un videoxat real.

  2) EL MUNTATGE: LA COLA DEL CINEMA

  El cinema és un mitjà amb unes possibilitats creatives increïbles, entre les quals trobem el muntatge cinematogràfic.

  Per encarar aquest repte de fer cinema coral en la distància, el primer que hem de tenir en compte és que el muntatge ens permet unir i relacionar escenes que s’han gravat per separat. Per tant, el muntatge és el nostre aliat principal!

  Cada persona del grup podrà enregistrar els plans que formin part de la seva història individual pel seu compte i després els podreu unir, alternant-los quan correspongui, en el vídeo final per donar forma al vostre curtmetratge.

  Per conèixer les particularitats del muntatge paral·lel podeu aprofundir en el muntatge altern i descobrir com crear una història trepidant aquí.

  Abans de començar a gravar, establiu en quin format (horitzontal, vertical) i amb quina resolució han de ser tots els vídeos (preferiblement en HD). Tingueu en compte i pacteu també altres elements que puguin tenir una importància vital per al vostre curtmetratge, com, per exemple: la manera d’actuar, la durada de les escenes i els elements que caldrà tenir en compte per donar continuïtat, com ara època, estació de l’any (portem roba d’estiu o hivern?), hora del dia… En definitiva, tot allò que afecti el curtmetratge i la seva coherència.

  3) FIRMEU LA VOSTRA OBRA MESTRA!

  Una vegada finalitzat el curtmetratge, només us quedarà inscriure’l a Participa Méliès.

  No us oblideu d’incloure tots els noms dels membres de l’equip que hagueu realitzat el vídeo perquè apareguin publicats i pugueu compartir també l’èxit del curtmetratge!

  Com veieu, tot i la distància, tenim un ventall de possibilitats visuals i narratives increïbleº que, sens dubte, haurien fascinat Méliès!

  Ara teniu l’oportunitat d’imaginar de què hauria estat capaç ell, incorporant-hi els seus trucatges i… fer-ho realitat!

  Què? Accepteu el repte, oi?

Compartir
Tornar a dalt