Notícies

 • Les opinions del jurat de la 7a edició de Participa Méliès

  3 febrer, 2020

  De què es parla en una deliberació?

  El dia 11 de juny es va dur a terme la deliberació d’aquesta edició del Participa Méliès amb un jurat de luxe, format per Paloma Zapata, Josep Arbiol i Javier García. També s’hi va sumar l’organització del concurs.

  La trobada va tenir lloc al CaixaForum Barcelona, un espai per reflexionar i posar en comú quins trets havien meravellat més el jurat dels vostres curtmetratges.

  La qualitat ha estat, una vegada més, excepcional, i això no va passar desapercebut als ulls dels tres membres del jurat, que van elogiar diverses vegades la gran tasca que el tot conjunt de participants heu dut a terme.

  Per aquest motiu volem compartir amb vosaltres els aspectes que van valorar més positivament i que van decantar l’adjudicació de premis i mencions.

  Premi Millor Vídeo de la Categoria General

  La Voisin, premi a Millor vídeo de la categoria general, va captivar el jurat tant per la seva història com per la qualitat tècnica i artística del curtmetratge, que introdueix d’una manera molt orgànica els trucatges de Méliès i que cuida amb molt d’encert tant la planificació i la direcció de fotografia com els elements de vestuari, maquillatge i attrezzo. El curtmetratge també destaca especialment per una formidable actuació de les actrius protagonistes.

  Premi Imaginació al Poder

  Quant al Premi Imaginació al Poder, el jurat va considerar que el curtmetratge Órbita del corazón actualitzava amb enginy i talent l’esperit do it yourself de Méliès, fent-nos viatjar ben lluny amb pocs recursos però amb molta traça i imaginació. A més a més, van remarcar molt l’originalitat del guió.

  Un tema molt ben valorat al llarg de la trobada va ser el fet que molts i moltes participants més joves d’aquesta edició, usant la tecnologia actual i els nous llenguatges audiovisuals que els són propis, havien creat històries amb un estil molt fresc i proper, portant el món de Georges Méliès a l’actualitat. Aquest aspecte es fa palès, per exemple, en el Premi Junior 5 deseos, que té una clara influència del llenguatge juvenil youtuber i comparteix amb Méliès que s’ha gravat amb càmera fixa. També es va comentar l’ús dels efectes especials per generar fascinació i sorpresa en vídeos com La pausa (menció especial a Millor vídeo) i On/Off Solution (menció especial a Millor vídeo de Secundària).

  Millors Vídeos de la Categoria Escolar

  En la categoria escolar, el jurat va valorar molt els curtmetratges realitzats de manera coral en els quals es veia clarament el treball en equip a l’aula, com en els casos dels vídeos premiats El gran descubrimiento i Fair Play. D’aquests, també van destacar-ne els guions, que incorporen un toc d’humor, i la interpretació dels protagonistes.

  Mencions Especials

  Altres elements a posar en relleu són l’ús del llenguatge no verbal en curtmetratges com Querer (menció a Millor vídeo) o també Viaje a la fábrica de sueños i Magia verdadera (mencions a Imaginació al Poder), que van aconseguir emocionar el jurat fent un bon ús de recursos molt adequats per al cinema mut: la música, la dansa, la interpretació o el muntatge.

  Tampoc no va passar desapercebuda la destresa a l’hora de crear universos fantàstics a través de la direcció d’art i treballant amb enginy els decorats, el vestuari…, com en el cas d’El meravellós viatge de Gulliver, Voyage au coeur o La apasionante vida de Rosario Weiss.

  Un punt essencial va ser la importància de la incorporació dels trucatges. En propostes com Descendents de Méliès o L’illusion d’un étudiant en cinema, l’ús dels trucatges està molt ben defensat, sia imitant-los de manera clàssica en el cas del primer curtmetratge o innovadora en el cas del segon.

  Un altre aspecte que el jurat va considerar important i que els va cridar l’atenció va ser la capacitat dels curtmetratges d’introduir determinats valors i missatges a través del gènere fantàstic i servint-se de l’humor, com a Cambio de roles (menció especial a Premi Junior) o El gran descubrimiento (premi a Millor vídeo de Secundària).

  La reunió va concloure amb una sensació de satisfacció i d’entusiasme que hem d’agrair a totes las persones que heu fet possible aquesta edició participant en el concurs.

   

  Enhorabona per aquests treballs espectaculars!

Compartir
Tornar a dalt