Notícies

 • Coneixem als guanyadors del Millor Vídeo de Secundària de la 7a edició de Participa Méliès

  27 gener, 2020

  L’IES Son Pacs rep el curs de cinema del Participa Méliès amb molta il·lusió!

  El 18 de novembre, Participa Méliès va aterrar a l’IES Son Pacs de Palma, el centre guanyador del premi a Millor vídeo de Secundària, per compartir amb l’alumnat de 1r d’ESO una jornada de formació.

  A partir de la metodologia que proposa el concurs, l’alumnat va poder crear tres curtmetratges muts de cinema fantàstic seguint tot el procés cinematogràfic: ideació, guió, planificació, rodatge i edició.

  Després de la introducció i de practicar els trucatges inventats per Méliès ens vam centrar en el truc de la substitució i van sorgir històries molt divertides. Per exemple, la del curt Arribes tard, en què vam imitar el clàssic dia de la marmota: el protagonista de la història vol arribar a una classe, però cada cop que pica a la porta desapareix i reapareix a l’inici de la història, i es veu obligat a refer el camí mentre el temps passa i va just. El personatge prova de trucar a la porta amb diferents parts del cos (amb la mà, amb el colze, amb el cap, etc.) fins que assoleix l’objectiu d’entrar a la classe.

  El taller va finalitzar amb la projecció en comú dels curtmetratges creats durant la sessió amb tota la classe per gaudir de totes les històries!

  L’escola va voler que el taller del premi s’adrecés a un nou grup. El grup que va rebre el premi no era, doncs, el dels guanyadors i guanyadores de la passada edició, sinó que el premi va servir per obrir la porta al concurs al grup que hi participarà enguany. L’IES Son Pacs ja fa 4 edicions que s’hi presenta amb el seu professor, José Juan Guijarro, un docent implicat amb el cinema que utilitza les eines audiovisuals des de fa molts anys i que ha participat en molts concursos i ha aconseguit diversos premis!

  Guijarro aprofita el Participa Méliès per introduir la figura de Méliès a l’alumnat de l’optativa de Cinema que imparteix a l’IES Son Pacs. Segur que enguany tornaran a participar en el concurs!

  Entrevista a l’IES Son Pacs, guanyadors de la categoria escolar secundària

  Com vau descobrir el concurs Participa Méliès i us vau animar a participar-hi?

  Vam descobrir el Participa Méliès a través de les xarxes socials, especialment totes aquelles en què es fa referència a iniciatives audiovisuals en l’àmbit escolar. El nostre centre ja té una llarga tradició de producció d’imatges en moviment i de participació en festivals de cinema escolar, trobades i concursos d’aquest tipus. En concret, era la tercera vegada que participàvem en el vostre certamen.

  Quin procés vau seguir per escollir la idea del curtmetratge?

  El procés d’elaboració del guió sempre el realitzam mitjançant una pluja d’idees inicial. En aquest cas, aquesta pluja va ser posterior al visionat de les pel·lícules que teniu pujades a la vostra web per interioritzar bé les condicions a complir. Fair Play és, fonamentalment, un encert d’Aina Quetglas i Joan Tudela, dos dels qui desprès van ser futbolistes protagonistes del curt.

  Havíeu estudiat Georges Méliès i els seus trucatges abans de plantejar-vos participar en aquest concurs? Quin és el vostre trucatge preferit?

  Si, vàrem estudiar els efectes de Méliès i com, literalment, va fer màgia amb la seva càmera. El nostre trucatge preferit, ja que ens permetia més creativitat, va ser el croma.

  Hi ha algun aspecte del cinema de Méliès que us hagi agradat o sorprès especialment?

  Ens ha sorprès, i a jo com a docent especialment, que ell en el seu temps ja va preveure pràcticament el que avui en dia és el present del cinema de ficció, ple d’efectes especials. Potser els hem millorat, però no hem creat res que ell no hagués ja imaginat o, com a mínim, insinuat. La seva capacitat d’invenció és insuperable. Un Da Vinci del cinema.

  Quina és la dificultat més gran que us heu trobat realitzant aquest curt? I d’altra banda, què us ha resultat més fàcil?

  La major dificultat ha estat aconseguir contar una història amb efectes, i no només crear un curtmetratge carregat de trucatges. Per a mi, el que és important en el cinema és el relat, la idea. Méliès era un mag, cercava la sorpresa, el moment de l’impacte visual, mentre que nosaltres cercam que aquesta sorpresa estigui supeditada al missatge que volem compartir.

  Amb quina part de tot el procés cinematogràfic heu gaudit més?

  Sempre el rodatge és el moment més divertit. La il·lusió dels actors, haver d’anar i aconseguir els exteriors, el vestuari i la interpretació mateixa, tantes vegades assajada, que tanca un cercle ple d’emocions.

  Què us enorgulleix més del resultat final? I, a banda del curtmetratge final, què us endueu d’aquesta experiència cinematogràfica?

  De la mateixa manera que hem comentat que el rodatge és un moment genial del procés, l’orgull apareix quan a la taula d’edició els elements se van sumant i l’efecte imaginat funciona! Hi ha un moment en què tancàvem els ulls i vèiem unes imatges en les quals aconseguíem la màgia de Méliès… És increïble quan tot succeeix amb els ulls oberts!

  Què us van dir les vostres amistats, famílies i companys quan van veure el curtmetratge?

  Va haver una petita commoció entre les famílies i amics dels actors… Sempre és així, mostrar el curtmetratge acabat crea una petita rissaga de felicitacions i enhorabones. I la votació a la web puja i puja. En el nostre cas va ser especialment significativa, ja que va afectar a la comunitat futbolera del poble d’on són els joves protagonistes, Bunyola.

  Què penseu rodar ara amb el kit de rodatge i el curs que heu aconseguit com a guanyadors i guanyadores d’aquesta categoria?

  Òbviament, esperarem a rebre tota la informació que el curs ens durà. Però sense cap dubte, la primera conseqüència serà la realització d’una nova producció per participar en l’edició del Participa Méliès d’enguany! Ens sap molt de greu pels nostres competidors… però esperam guanyar dos anys consecutius!!

  Quin consell donaríeu a altres centres que es plantegin participar en la pròxima edició del concurs?

  Participar-hi!
  És una experiència divertida, motivadora, original.
  Senzill i contundent… No deixeu de participar!!

  Si esteu penseu tornar-hi a participar, quins motius us empenyen a fer-ho?

  El concurs continua, les condicions són les mateixes, els premis igual… Però els meus alumnes canvien, són una nova generació d’alumnes que arriben a l’IES Son Pacs i que han de poder viure l’experiència Méliès.

  La temàtica del vostre curtmetratge ens parla de l’ètica en l’esport, o ho feu amb molt sentit de l’humor. Com va sorgir la idea? En quin context d’aprenentatge?

  El context va ser l’assignatura optativa Taller de Cinema, cercant un guió amb llibertat creativa absoluta. Els creadors del guió són joves jugadors del Club de Futbol juvenil del seu poble i, per tant, amb una cultura del que sí s’ha de fer al camp, del que és correcte i no ho és, amb entrenadors sensibles al tema (tant que fan un cameo i apareixen a la pel·lícula!).
  Un club, per cert, que ens va facilitar les seves instal·lacions amb total generositat, com també ho va fer el RCD Mallorca, desinteressadament, quan els explicàrem el missatge de Fair Play.

  El vostre curt destaca, entre d’altres aspectes, per una fenomenal interpretació dels i les protagonistes, tasca que sovint és difícil d’aconseguir. Vau donar als actors i a les actrius alguna pauta concreta a l’hora de preparar el seu paper en el curtmetratge o alguna directriu especial? Si és així, quina?

  La mateixa motivació per la creació audiovisual, la il·lusió, l’alegria de fer coses noves i fer-les bé donen com a resultat una feina interpretativa fantàstica, professional. Un resultat que m’enorgulleix des de fa molts d’anys. És el mèrit de la màgia del cinema. És el mèrit del Participa Méliès!

Compartir
Tornar a dalt