Notícies

 • El 20 de juliol de 2019 se celebren 50 anys de l’arribada a la Lluna

  10 juliol, 2019

  El 20 de juliol de 1969, 500 milions d’espectadors van veure com la missió de l’Apol·lo 11 retransmetia les primeres imatges dels astronautes Armstrong i Aldrin a la Lluna.

  Aquest moment, un dels més significatius de la història de la humanitat, ha inspirat moltes pel·lícules, cançons i llibres.

  No obstant això, la idea de trepitjar la Lluna va inquietar a molts artistes ja des de fa dècades abans: Georges Méliès el 1902 presentava Le Voyage dans la Lune, en la qual narrava com sis valents astronautes viatgen en una càpsula espacial de la Terra a la Lluna. No només va ser visionari al plantejar un viatge a la Lluna, sinó que ens va deixar un dels millors plànols més reconeguts de la història del cine: el coet aterrant a l’ull de la Lluna.

  El 50 aniversari de l’arribada a la Lluna és un bon moment per recordar la pel·lícula i comprar-la amb les imatges reals dels passos d’Armstrong i Aldrin. Perquè pugueu comparar, us dèiem el vídeo de la pel·lícula i si la voleu veure en color o localitzar-la a Internet, podeu consultar aquests enllaços:

  Le voyage dans la Lune en blanc i negre.

  I aquí trobareu la versió acolorida al YouTube.

  I si voleu veure més obres de Méliès, a Filmin trobareu molts dels seus títols.

  A més a més de comparar amb imatges reals de l’arribada a la Lluna, podeu analitzar els trucatges utilitzats a cada escena. A l’EduCaixa trobareu l’interactiu L’univers de Georges Méliès que us podrà donar pistes sobre els secrets i l’ús dels trucatges.

  Le voyage dans la Lune és una pel·lícula imprescindible, en la qual Méliès s’inspirava en la literatura fantàstica de mitjans del segle XIX, que narrava viatges extraordinaris a llocs exòtics i inexplorats. Alguns exemples de novel·les i còmics que van inspirar a Méliès: Les aventures del baró de Münchhausen de Gottfried August Bürger (1786); De la Terra a la Lluna de Julio Verne (1865); i Els primers homes a la Lluna de H. G. Wells (1901).

  Parlant de literatura, vam buscar obres més recents que s’anticiparen a l’arribada de la humanitat a la Lluna i destaquem, per exemple, Objectiu: la Lluna (1953) i Aterratge a la Lluna (1954), el setzè i el dissetè àlbum de Les aventures de Tintín escrites i il·lustrades per Hergé.

  Imatge de l’exposició del CaixaForum

  A propòsit de Tintín, us animem a visitar  l’exposicióTintín i la Lluna. 50 anys de la primera missió tripulada’ al CaixaForum Sevilla entre l’11 de juliol i el 27 d’octubre. En aquesta exposició veureu com la humanitat ha somiat aconseguir arribar a la superfície de la Lluna des de sempre, en especial des que Galileo l’observava per primera vegada amb un telescopi construït per ell mateix el 1609. L’exposició mostra tot el que coneixem sobre el nostre satèl·lit, i com es prepara un viatge espacial avui, i també mig segle enrere, en aquella missió històrica que va culminar amb l’arribada a la Lluna el 20 de juliol de 1969.

  Bastants anys més tard de la pel·lícula de Méliès, Stanley Kubrick el 1968 va rodar la seva travessia espacial: ‘2001: Una odissea a l’espai’, i ho va fer a ritme de vals examinant un estrany monòlit que prova l’existència de vida extraterrestre.

  Kubrick apareixerà també en el fals documental Operació Lluna (2002), on s’especulava la possibilitat que les imatges de l’arribada de l’home a la Lluna per part de l’Apol·lo constituïssin un monumental engany encarregat pel llavors president Richard Nixon, suggerint que haurien sigut rodades a un estudi per Stanley Kubrick.

  Revisant la filmografia més recent, tampoc ens podem oblidar d’Apol·lo 13 de Ron Howard (1995), A la lluna de Duncan Jones (2009) i El primer home a la lluna (Damien Chazelle, 2018) amb Ryan Gosling com Armstron narrant la missió de la NASA en primera persona.

  Sou una mica llunàtics? Si ho sou, potser haureu llegit aquest post escoltant Space Oddity de fons. Pels que no coneixeu la dada: Bowie amb 22 anys va llençar la cançó  l’11 de juliol de 1969, just cinc dies abans de l’enlairament de l’Apol·lo 11. Bowie canta la història de Major Tom, un astronauta fictici que pateix una depressió durant una missió a l’espai. La BBC va utilitzar la cançó en la seva retransmissió en directe de l’allunatge… la resta ja és història.

  Acabem amb una altra recomanació: si una visita a París – la ciutat de Méliès – està en els vostres plans, no podeu perdre-us l’exposició La Lune. Du voyage réel aux voyages imaginaires, en el Grand palais, només fins al 22 de juliol de 2019. El viatge a la Lluna de Méliès és una peça central de la mostra. A més a més, amb el motiu de l’exposició, el museu ha preparat una playlist amb cançons inspirades per la Lluna, endevineu quina cançó arrenca la llista?

  Si esteu plantejant-vos enviar un curt a la pròxima edició de Participa Méliès, penseu en l’arribada a la Lluna, pot ser un tema meravellós pel vostre vídeo!

Compartir
Tornar a dalt