Notícies

 • Entrevista a Javier García Caballero, membre del jurat de la 7a edició de Participa Méliès  27 maig, 2019

  Javier García Caballero és el director del Festival de Cinema Fantàstic Europeu de Múrcia (C-Fem). És gestor cultural, publicista i músic, amb una llarga carrera d’activista sociocultural en fundacions d’art contemporani, plataformes online, promoció de concerts, fanzines i crítica musical. En aquesta entrevista parlem sobre la importància de l’audiovisual com a expressió artística, l’escena cultural i artística murciana i el C-Fem, que acaba de celebrar la seva vuitena edició.


  Recordes quin va ser el teu primer contacte amb el cinema de Georges Méliès?  Clar que sí. A l’institut teníem un professor que va muntar un cineclub i ens va posar Viatge a la Lluna. Va ser una experiència curiosa, perquè no tenia la menor idea de coses com l’evolució de la narrativa al cinema, etc., i no vam entendre molt bé la seva importància. L’arrogància de l’adolescència…

  En què et fixaràs a l’hora de premiar a un dels vídeos del concurs de vídeos Participa Méliès?   En un concurs com aquest penso que l’important és la creativitat i la capacitat de solucionar problemes amb el que tens a la teva disposició. Per a mi, aquesta és la base de tota disciplina artística quan comences a trastejar amb ella.

  A més del cinema, dediques la teva activitat professional a la música, el còmic… Què creus que ofereix l’audiovisual com a expressió artística, enfront d’altres disciplines?

  És l’experiència sensorial més completa, utilitzes mes d’un sentit per a percebre-la, i pots difondre-la de manera global fàcilment. I és el més modern i complet de tots els llenguatges que s’usen en la narració. Si et fixes en la xarxa, el vídeo és el que més èxit té, perquè és el que millor narra l’ocorregut, a nivell documental o de ficció. Es diu que una imatge val més que mil paraules, però si aquesta imatge és vídeo, i a més completat per àudio, no té rival.

  

“(El cinema) és el més modern i complet de tots els llenguatges que s’usen en la narració.”   

  Què té el cinema fantàstic que agrada tant? Què és el que més t’agrada a tu d’aquest gènere?  Expressar imaginació i creativitat, escapar de la realitat, alguna cosa que tots desitgem de manera més o menys oberta. En el meu cas, de manera claríssima totes dues coses. Porto tota la vida llegint còmics, llibres, veient pel·lícules. Per a mi no és concebible funcionar en un món pla sense idear esdeveniments, experiències, fer música, actuar… qualsevol via creativa em val, necessito expressar-me, encara que sempre m’emmarqui dins del gènere fantàstic, sigui com sigui la disciplina. Les meves bandes feien horror punk. De fet, el C-Fem té molta presència en el còmic i la música, no crec en la idea de cenyir les coses a un sol àmbit.

  Acabes de finalitzar la vuitena edició del Festival de Cinema Fantàstic Europeu de Múrcia (C-Fem), quina és la teva valoració?  Un gran èxit. El festival, després de molts anys de creixement, ha fet eclosió – com l’ou alien – polvoritzant totes les seves marques d’assistència, taquilla, presència mediàtica i valoració a nivell local i nacional. 

Francament, s’acosta molt a la idea que jo tenia de com volia que fos fa bastants anys. Hi ha algunes coses que no hem pogut fer encara, però crec que hem obert la Caixa de Pandora i que ens esperen edicions molt potents en el futur.

  


“(El cinema fantàstic permet) expressar imaginació i creativitat, escapar de la realitat, alguna cosa que tots desitgem.”

  Què creus que aporta C-Fem a l’escena cultural i artística murciana?

  Murcia és una terra repleta de talent, desborda de gent fent coses a nivell cultural. No obstant això, no compta amb moltes infraestructures ni suport administratiu suficient per a desenvolupar aquest talent. El que intenta el C-Fem és crear un marc en el qual exposar moltes d’aquestes iniciatives, treballar amb les escoles de disseny, d’art dramàtic… fem rodatges de curts al carrer, fotomaratons, tallers de crítica… hi ha un concurs pensat específicament per als curtmetratgistes d’aquí, la banda sonora en directe la realitza un artista d’aquí… També intentem transmetre la idea que es pot crear, convertir-ho en un element amb el qual treballar, i obtenir visibilitat i difusió. La rendibilitat ja és un altre assumpte.

  Hi ha alguna altra iniciativa sobre cinema fantàstic a nivell europeu que pogués interessar als participants de Participa Méliès?  L’altre festival que fa una cosa similar és el FEFFS d’Estrasburg, encara que crec que té un format més clàssic, no tan variat i freak com el C-Fem.

  Pots trobar a Javier a FacebookLinkedIn i seguir al Festival de Cinema Fantàstic Europeu de Múrcia (C-Fem) a Twitter.

  Coneix aquí a la resta del jurat de la 7a edició de Participa Méliès.

Compartir
Tornar a dalt