Notícies

 • Com planificar un rodatge?

  25 febrer, 2019

  La setena edició del Participa Méliès ja està en marxa! Us heu engrescat a participar en el concurs fent el vostre propi curtmetratge? Magnífic!

  Si ja teniu una idea molt clara i un guió, voldrà dir que sou davant d’una de les parts fonamentals de tot el procés: la planificació del rodatge. És una tasca que engloba molts processos diferents i que és fonamental perquè el nostre curtmetratge tingui un bon resultat final.

  Si no esteu del tot segurs que la vostra idea sigui bona o del vostre guió, o si simplement voleu aprofundir en aquest àmbit, podeu fer un cop d’ull als següents posts, que us seran molt útils:

  Dit això, què hem de tenir en compte a l’hora d’iniciar aquest pas?

  Un dels elements més importants per poder planificar bé un rodatge és elaborar un storyboard. Consisteix a posar en imatges el nostre guió literari per tal de poder-lo visualitzar més fàcilment i és la guia imprescindible per planificar i gravar la nostra pel·lícula. Per aquest motiu ja us avisem ara que l’heu de portar sempre a sobre!

  Si consulteu aquest enllaç, trobareu indicacions sobre què conté i com elaborar-lo.

  Partint de l’storyboard estructurarem el rodatge mitjançant un altre document imprescindible en qualsevol producció: el pla de rodatge, en el qual organitzarem tots els elements que intervindran en el rodatge, com ara les localitzacions, els actors i les actrius, l’equip tècnic i els elements d’attrezzo, vestuari, maquillatge…

  Tots aquests elements han d’estar inclosos en el pla de rodatge i, sobretot, s’hi ha d’incorporar el calendari de rodatge: quins dies rodarem, quines escenes filmarem cada dia i on. Així controlarem en tot moment quins elements necessitarem en cada jornada de gravació. El pla de rodatge, com l’storyboard, cal portar-lo sempre a sobre!

  Si esteu pensant a realitzar el projecte a l’aula podeu fer servir la guia de creació audiovisual d’eduCaixa per muntar el vostre propi pla de rodatge mitjançant el recurs educatiu Fem cinema!

  A partir d’aquí, tan sols us quedarà reunir tot l’equip necessari, agafar la càmera i començar a rodar! En aquest sentit, també us recomanem la lectura de la nostra “Petita guia per evitar errors freqüents”, per estalviar-vos tota una sèrie d’errors comuns que moltes vegades cometem quan gravem i que no descobrim fins que no ens disposem a muntar la nostra pel·lícula.

  A banda que és important que conegueu els fonaments del llenguatge cinematogràfic, com ara la continuïtat cinematogràfica, el raccord o l’script, el salt de l’eix i el salt d’angulació.

  Amb tota aquesta informació al vostre abast, de ben segur que aconseguireu una planificació del rodatge excel·lent, i esperem que gaudiu molt d’aquest moment tan gratificant del procés!

Compartir
Tornar a dalt