Notícies

 • El cinema fantàstic també va arribar a la comunitat educativa

  5 desembre, 2018

  En el marc del 51è Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, el Participa Méliès també es va estrenar a oferir formació a educadors i educadores. A través de dos tallers molt pràctics i dinàmics vam poder compartir amb la comunitat educativa del Garraf el projecte educatiu Participa Méliès i la metodologia que s’ha generat a partir del taller i dels recursos de De la imaginació a la pantalla.

  El primer taller que vam dur a terme va ser “Com fer cinema a l’escola?”. Es va organitzar el dia 9 d’octubre, al Palau del Rei Moro, i s’adreçava a professorat d’educació primària, ESO, batxillerat i FPCM. Consistia principalment a donar-los a conèixer la metodologia i ajudar-los a trobar les eines per dur a terme un projecte de cinema fantàstic a l’aula d’una manera àgil i senzilla, aprofitant els continguts educatius del projecte Participa Méliès.

  Durant l’activitat, a més de conèixer la figura de Georges Méliès, van aprendre d’una manera pràctica a fer un curtmetratge i també els trucatges cinematogràfics requerits. Es va incidir en diversos aspectes de la filosofia del projecte: com incentivar el treball en equip i l’autonomia de l’alumnat, l’organització mitjançant la guia de creació audiovisual o la importància de fer servir l’enginy per superar les limitacions tècniques.

  També els vam mostrar recursos educatius per treballar totes les fases de la creació audiovisual, que els van semblar molt útils i que també podeu fer servir a les vostres aules:

  El cine fantástico también llegó a la comunidad educativa

  El dijous 11 d’octubre vam fer el segon taller a l’entitat Ave Maria de Sitges, dirigit en aquest cas a responsables i educadors i educadores de col·lectius amb necessitats especials. Se’ls van proporcionar les eines i els recursos necessaris per poder desenvolupar un projecte audiovisual a l’aula partint de la cinematografia de Méliès i de la metodologia del Participa Méliès, però aprofundint en l’adaptació de l’activitat a la singularitat dels seus centres.

  El taller va reunir 24 persones d’entitats socials i es va iniciar amb parlaments de benvinguda a càrrec de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sitges, del director de la Fundació del Festival de Sitges i de representants de CaixaBank i del projecte Participa Méliès, que van expressar el seu entusiasme per aquesta nova activitat en el marc del Festival encaminada a fomentar l’ús de l’audiovisual com a eina de transformació social.

  De fet, aquest va ser un dels aspectes que més clarament es van veure en els diversos curtmetratges que van sorgir del taller. Les educadores i els educadors van saber apropiar-se del cinema de Méliès per trencar barreres a través del llenguatge cinematogràfic i qüestionar clixés. Així, per exemple, un dels curtmetratges reflexionava sobre les diferències de les persones mitjançant el truc de substitució, i transmetia el missatge que la diversitat no pot ser un element d’exclusió social.

  Durant els dos tallers, els educadors i les educadores participants va tenir la possibilitat de realitzar els seus propis vídeos de cinema mut fantàstic, de perdre la por d’agafar la càmera i començar a rodar i sobretot de veure’n la viabilitat en els seus contextos educatius, que és un dels objectius fonamentals d’aquests tallers.

  Per a Participa Méliès ha estat una experiència molt gratificant. Esperem que ara pugueu divertir-vos fent els projectes de cinema als vostres centres i que gaudiu tots plegats de l’entusiasme, el talent i l’energia que ens vau encomanar als tallers. Enhorabona!

Compartir
Tornar a dalt