Notícies

 • El muntatge altern, o com crear una història trepidant!

  16 juliol, 2018

  Quan ens iniciem en el món del cinema solem editar les escenes que gravem de manera lineal. Els esdeveniments de la pel·lícula es mostren en l’ordre en què s’han produït en temps real, de la primera escena a la darrera, amb el propòsit que l’espectador segueixi la història de manera similar a com percep la realitat.

  Ara bé, el cinema és un mitjà que ens permet jugar i trencar amb la lògica de l’espai-temps a través del muntatge.

  El muntatge paral·lel o muntatge altern pot ser un mitjà més creatiu de narrar una història variant la manera com els fets es presenten a l’espectador. Aquest tipus de muntatge consisteix a relatar dues o més escenes simultàniament alternant-ne els plans.

  La successió de fets de cada escena es filma per separat i s’entrellacen en el procés d’edició de la pel·lícula. Poden ser escenes que s’esdevinguin en moments o llocs diferents, sense cap relació, o bé accions simultànies en l’espai i/o el temps que acabin confluint.

  La intenció principal quan s’utilitza el muntatge paral·lel és que l’espectador pugui relacionar mentalment escenes diverses. Moltes vegades això genera una tensió creixent en la pel·lícula. Per aquest motiu és una tècnica molt utilitzada en escenes de persecucions o de robatoris.

  Us proposem dues situacions que us ajudaran a plantejar-vos una història narrada d’aquesta manera. Practiqueu una mica aquest tipus de muntatge, que de ben segur podreu incorporar fàcilment a les vostres històries.

  Situació número 1
  Un personatge està esperant un segon personatge.
  Què fa el primer? I què fa el segon? Si finalment es troben, què passarà entre ells?

  Situació número 2
  El protagonista de la nostra història té un objectiu que ha d’aconseguir.
  També tenim un personatge antagonista que boicoteja aquesta acció.

  Se us acudeixen més històries que pugueu explicar de manera paral·lela?

  Dur-ho a la pràctica és tan senzill com pensar i rodar les dues escenes per separat. Plantegeu-vos quines accions ha de realitzar cada personatge i de quina manera poden afectar l’altre personatge. Finalment, asseieu-vos davant del programa d’edició i jugueu amb els plans. Alterneu les escenes generant tensió perquè la pel·lícula tingui moments trepidants. Tingueu en compte aspectes com la durada dels plans, el ritme o la banda sonora, ja que contribueixen a crear un clímax potent que farà vibrar el públic!

  Pareu també atenció als possibles errors de raccord!

  Us proposem alguns exemples que us poden ajudar i inspirar-vos per aplicar aquest procés en els vostres curts:

  High Noon

   

  E.T.

   

  Al otro lado

   

  Al menos lo intentamos

   

  Uno

   

Compartir
Tornar a dalt