Notícies

 • Què és el salt de l’eix? Petita guia per evitar errors freqüents

  22 maig, 2018

  Un altre concepte fonamental que hem de tenir en compte a l’hora de crear els nostres curtmetratges, per tal que el muntatge de la pel·lícula sigui com més orgànic millor, és el que anomenem “eix de l’acció”. Per comprendre aquest concepte hem de figurar-nos que hi ha una línia imaginària al llarg de la qual es desenvolupa l’acció dels personatges en l’espai. L’eix de l’acció està marcat per la direcció de les mirades dels nostres personatges, i és molt important perquè determina on podem posar la càmera per tal de mantenir de manera coherent el punt de vista que té l’espectador de la nostra pel·lícula i la configuració que es fa de l’espai.

  Font

  Així doncs, el primer pas que farem quan vulguem rodar una escena determinada serà identificar el nostre eix de l’acció i situar la càmera, o les càmeres, en un sol lateral d’aquest eix. Per exemple, en el cas que gravem una conversa entre dues persones, la visió que tindria el públic de l’escena un cop muntada seria aquesta:

  Font Imatge: Laia Alemany (CC BY-SA 4.0)

  En aquest cas, amb el muntatge, la persona que veu l’escena entén que els personatges s’estan mirant mútuament durant la conversa. En canvi, si fem un pla d’aquesta acció col·locant la càmera a l’altra banda de l’eix, és a dir, fent un salt d’eix, la visió seria la dels següents fotogrames:

  Font Imatge: Laia Alemany (CC BY-SA 4.0)

  En aquest altre cas, el que es percep és que les mirades dels personatges no es corresponen durant la conversa, com si miressin cap a una altra banda o com si parlessin l’un al costat de l’altre en comptes d’estar situats davant per davant.

  El salt de l’eix és la inversió sobtada de l’angle de visionament de la pel·lícula. Quan es produeix, provoca un efecte de desconcert en l’espectador que el desubica i el distreu innecessàriament de la història.

  Us heu preguntat mai per què les càmeres de retransmissió dels partits de futbol estan en un sol lateral del camp? El motiu és justament aquest! La realització televisiva tant del futbol com d’altres esports està plantejada per respectar l’eix de l’acció del partit, de manera que els espectadors i les espectadores que miren la retransmissió puguin seguir i entendre el joc sense ser físicament al camp. Si les càmeres fossin per tot el camp i s’alternessin plans d’ambdós costats, el públic televisiu perdria la noció espacial del camp i dels jugadors i les jugadores i no entendria el partit.

  Per evitar el salt de l’eix, doncs, només cal seguir la tècnica coneguda com “la regla dels 180 graus”, que aconsella que, quan situem una càmera al set de rodatge, la podem moure al llarg de 180 graus dins d’un lateral de l’eix per filmar l’acció, i que és millor no creuar-lo perquè aleshores trenquem la continuïtat espacial de l’acció, és a dir, l’espai que els espectadors organitzen dins del seu cap.

  Font Imatge 1 – Font Image 2: Grm wnr

  Desmuntant Harry 

  Els ocells

  Trucs per solucionar el salt de l’eix

  Si durant el rodatge ens hem saltat l’eix en algun moment i volem editar els plans evitant aquest efecte, tenim alguns trucs que, segons el tipus d’escena, ens poden ser útils:

  • Un truc clàssic és provar d’interposar un pla recurs entre els dos plans que inicialment són consecutius, això si la narració ens ho permet i si disposem de plans recurs.
  • També podem intentar modificar l’ordre dels plans, sempre que els elements que hi apareixen i el seu ordre ens ho permetin.
  • Com a últim recurs, podem mirar d’invertir la imatge d’un dels dos plans fixant-nos sempre que no hi hagi cap element del pla o del personatge que desveli el truc (per exemple, un text escrit, un element d’attrezzo que quedi ubicat al costat contrari del pla o la posició d’elements del personatge com ara tatuatges, arracades, etc.).

  Veure també: Necessito l’script? | El salt d’angulació

Compartir
Tornar a dalt