Notícies

 • Necessito l’script? Petita guia per evitar errors freqüents

  8 maig, 2018

  L’ideal és que, en el nostre curt, no es noti quan es produeixen els canvis de plans per tal que la persona que el veu se centri en la història que li estem narrant i no es despisti. Hi ha força errors que influeixen negativament en aquest sentit i que solem anomenar “errors de muntatge”, tot i que, com anirem descobrint al llarg de les properes setmanes, la majoria es produeixen en el moment del rodatge.

  Aquestes errades es fan evidents en el moment del muntatge, quan ja no podem fer res, o gairebé res, per resoldre-les. El nostre objectiu, amb aquest post i amb d’altres que publicarem al llarg de les properes setmanes, és facilitar-vos un seguit de trucs per aprendre a identificar aquestes errades i per millorar la vostra tècnica!

  Per començar, us volem parlar de la continuïtat cinematogràfica (el raccord), que és la relació de coherència entre un pla i el següent en el muntatge. La continuïtat és un element fonamental per mantenir la credibilitat de la narració cinematogràfica i per evitar que es trenqui la il·lusió de la seqüència que estem veient.

  Un dels errors de continuïtat més comuns i més fàcils d’evitar són els de posada en escena, o errors d’script, que es produeixen quan modifiquem accidentalment un dels elements inclosos dins del pla en una mateixa seqüència. Aquest error es pot produir per un canvi de vestuari, de maquillatge, de decorats o dels mateixos actors i actrius.

  En general, es produeixen quan gravem plans d’una mateixa escena en diferents moments o dies de rodatge. Llavors, ens oblidem d’allò que havíem rodat i modifiquem algun element que trenca la continuïtat d’aquests plans que en el muntatge final seran consecutius. Aquest és un error molt comú que fins i tot cometen els professionals en grans produccions, tot i que de vegades ni tant sols es perceben. Hi ha persones que es dediquen a recopilar aquestes errades i a publicar-les, com en aquest cas:

  La millor solució per evitar-los és planificar molt bé el rodatge: hem de tenir molt clar on ha d’estar cada element i de quina manera dins dels plans en cada moment. Hem de prendre nota de tots aquests detalls en un full i fer fotos dels plans en el moment del rodatge, de manera que després puguem consultar aquest material fàcilment si tenim cap dubte.

  L’script

  Aquesta tasca, durant el rodatge, la duu a terme l’script, que és la persona que porta el control de cada presa que enregistrem durant tot el rodatge. Per aquest motiu, els fulls que s’utilitzen per a això s’anomenen “fulls d’script”. Sovint no tenim en compte la importància d’aquesta figura i quan planifiquem un rodatge no assignem aquesta funció a ningú mentre que, en realitat, té un paper imprescindible. La seva tasca, a més a més, serveix per facilitar el muntatge, ja que a través de les seves anotacions tindrem clar quines són les millors preses i ens estalviarem moltes hores de visionat de material gravat innecessari. L’script també pot donar un cop de mà en l’edició final de la pel·lícula, per detectar i corregir possibles errors de continuïtat.

  Si, tot i això, durant el muntatge ens trobem amb el cas d’haver d’utilitzar plans amb errors de continuïtat, hi ha algunes petites solucions: podem intentar canviar de plans en moments en què aquest error no es visualitzi o passi força desapercebut, o bé, mantenir un pla determinat més temps del que teníem previst. Si l’error és molt gran, potser haurem de suprimir el canvi de pla.

  Com veieu, la continuïtat és un element indispensable per donar coherència a una pel·lícula, tot i que de vegades també podem fer servir els errors de continuïtat al nostre favor utilitzant-los com a element narratiu, com fa José Mota en aquest sketch:

  Veure també: Què és el salt de l’eix? | El salt d’angulació

Compartir
Tornar a dalt