Notícies

 • Consells pràctics per fer i utilitzar un croma

  25 abril, 2018

  El croma es pot utilitzar en fotografia i en audiovisual per incrustar fons, imatges o personatges i ens ajuda a realitzar escenes difícils d’aconseguir a la vida real. Consisteix, en definitiva, a substituir una zona de color primari de les imatges que captem al set de rodatge per unes imatges diferents. És una tècnica ideal per a les històries que transcorren en llocs llunyans o en universos imaginaris i per a les que incorporen elements o personatges fantàstics. També us pot ser útil per crear il·lusions com la invisibilitat d’algunes parts del cos dels personatges si les cobriu amb teles del mateix color primari!

  De vegades, l’ús del croma respon a una qüestió econòmica, ja que hi ha escenes que en realitat sí que es podrien rodar però els costos de producció augmentarien considerablement el pressupost de la pel·lícula. Per aquest motiu, molts professionals opten per utilitzar-lo perquè, a més a més, permet controlar més bé el resultat final.

  Tot i que es tracta d’una tècnica de postproducció, perquè sense el retoc final de les imatges amb un programa d’edició no seria possible, depèn de la fase prèvia del rodatge. Per aquest motiu l’hem de planificar amb antelació tenint en compte que les dues fases són igualment importants.

  A l’estudi

  Quan pensem en un croma, el color que li associem és el verd, però també podem utilitzar un fons de color blau. La tria d’aquests colors respon al fet que són de temperatura freda i, dins de l’escala de colors, oposats als tons més càlids que són les gammes més similars al color de la pell de les persones. Per fer un bon croma és vital que el color que ferm servir de fons sigui completament diferent dels colors de tots els elements que hi posarem al davant.

  Podem fer aquest fons col·locant una tela en algun suport (mitjançant una paret, trípodes, escales, pinces…), pintant una paret amb un color verd mat o enganxant-hi cartolines o papers d’aquest color de manera que aconseguim un fons uniforme de la mida necessària.

  Haurem de comprovar que el croma estigui il·luminat de manera uniforme i difusa sense que hi hagi ombres i, sobretot si utilitzem una tela, ens hem d’assegurar que el fons sigui completament llis i no tingui cap arruga. Un cop muntat el croma podem començar a rodar tot allò que necessitem per al nostre curt.

  Abans de començar a gravar

  • Vigilem que els nostres personatges no estiguin enganxats al croma! Si deixem una distància de 2 metres entre el croma i els actors i les actrius segur que evitarem problemes a l’hora d’inserir el fons nou.
  • Si tenim equip d’il·luminació suficient, podem generar una il·luminació pròpia i diferent de la del fons per separar els personatges.
  • Controlem que no hi hagi ombres dels personatges projectades al croma.
  • Ens hem d’assegurar que els personatges no vesteixen ni porten cap element del mateix color que el fons!

  A la postproducció

  Un cop enregistrades les escenes amb el croma només caldrà substituir aquest fons per les imatges que desitgem.

  • Per fer-ho, importarem tot el material que hem gravat i les imatges o vídeos de fons que vulguem incrustar-hi al programa d’edició i situarem en la línia del temps de l’editor les escenes amb el croma i les imatges que desitgem col·locar-hi com a fons, l’una sobre l’altra.
  • Llavors buscarem l’opció del Chroma Key o d’incrustació per color a les opcions d’efectes del programa amb el qual estiguem editant per superposar les imatges correctament.
  • Finalment, ajustarem el croma amb diferents paràmetres: grau de transparència, distància, radi…, perquè el nostre fons s’adapti tan bé com sigui possible a les imatges que hem enregistrat.

  El croma és l’evolució del truc de sobreimpressió que utilitzava Méliès a les seves pel·lícules i és una tècnica cinematogràfica que us pot ser molt útil a l’hora de donar vida a les vostres històries!

  Molts participants d’altres edicions ja l’han utilitzat en els seus curtmetratges. I vosaltres, què espereu? Podeu agafar idees fixant-vos en les utilitats que li van donar alguns participants de la passada edició:

   

  Un regalo mágico

   

  Le magicien de les étoiles

   

  Preso a la fuga

   

  El hombre con la cabeza de caucho

  https://www.youtube.com/watch?v=XKn1Z9WfSIg

   

  Zapping

   

  El cuadro

   

  No me liés

   

  The right to be FREE

  https://www.youtube.com/watch?v=CtoxExO4Hac

Compartir
Tornar a dalt