Notícies

 • Vols aprendre a fer un curt? Segueix aquests consells!

  22 gener, 2018

  Ets capaç de recordar la primera vegada que vas anar al cinema. T’emociones cada vegada que les llums de la sala s’apaguen i comença la projecció. Et saps diàlegs sencers de memòria i veus totes les pel·lícules dels teus actors i directors favorits. Somies amb les teves pròpies històries, t’inventes personatges i cada racó de la teva casa és perfecte per rodar una escena. T’agrada fer cinema? Segueix llegint!

  La idea

  El primer que necessites és una idea. Una idea que es pugui resumir en una frase, com un eslògan. Perquè sigui bona, aquesta idea ha de tenir acció, és a dir, als personatges ha de passar-los alguna cosa que faci avançar la història. Tota història, a més, ha de tenir un objectiu, que és cap a on s’encaminen els personatges, i aquest objectiu ha de ser alguna cosa difícil d’aconseguir: si ho aconsegueixen a la primera la història serà massa curta, però si els costa massa el públic es cansarà. Cal trobar el punt mitjà!

  Si el teu curt és per a un concurs com Participa Méliès, tingues en compte que, al no tenir veu, la història ha de poder comptar-se amb imatges suficientment explicatives i que per si soles permetin a l’espectador identificar el que està ocorrent.

  Si necessites inspiració, una bona font pot ser una anècdota o una història personal: això t’ajudarà, a més, a donar-li versemblança. Això significa que la història ha de ser creïble per a l’espectador, que no és el mateix que ser real. Si has decidit, per exemple, que un personatge pot volar, això ha de tenir una explicació en el seu univers, alguna cosa que permeti entendre perquè és així.

  El storyboard i el rodatge

  Bé, ja tens la idea i, per tant, l’argument de la teva història. Ara toca posar-la en imatges: és el moment d’elaborar el storyboard. Aquesta és una peça clau en tota realització cinematogràfica: és el que et permet “veure” com quedarà la història, on es col·locarà la càmera, on estaran els personatges. El storyboard és com un còmic, que inclou les instruccions per al rodatge, els diàlegs, la durada del plànol, etc. Amb el storyboard, tot l’equip sabrà com ha de ser la pel·lícula. Si necessites ajuda per desenvolupar aquest storyboard, la guia de creació audiovisual del portal educatiu EduCaixa et serà molt útil.

  Ara arriba la part més divertida: el rodatge. Si segueixes al peu de la lletra el teu storyboard, no et serà difícil traslladar la teva idea a la pantalla. Alguns assajos previs són sempre necessaris, encara que si rodes un curt mut t’estalviaràs els diàlegs, així que serà més fàcil. Tria als teus actors, explica’ls ben el que han de fer, i a rodar!

  El muntatge

  Ja tens la teva pel·lícula rodada, ara toca el més difícil: seleccionar. Tallar el que sobra o ha quedat malament i muntar la història. Pot ser que no hagis rodat en ordre cronològic, o que per motius varis hagis hagut d’alterar algunes de les vinyetes del teu storyboard: no passa res! amb una bona eina d’edició la teva pel·lícula tirarà endavant. És el moment del que es diu “procés de postproducció“: és ara quan es munten el so i les imatges, quan es poleix la pel·lícula, se li afegeixen els efectes especials (si n’hi ha) i se li dóna forma.

  Per a això, disposes de diverses eines que et seran molt útils: aquí tens una guia de programes d’edició, dels més senzills als més sofisticats. Amb ells podràs aconseguir que la teva pel·lícula sigui un curt guanyador. Ara solament falta afegir els crèdits i enviar-la a concurs. Molta sort!

Compartir
Tornar a dalt