Notícies

 • Per què portar el cinema a l’aula?

  5 maig, 2016

  Recuperem l’entrevista que al blog d’eduCaixa van fer-li a Alexis Borràs, el coorganitzador de Participa Méliès i la persona que ha ideat els recursos educatius vinculats a l’exposició “Georges Méliès. La màgia del cinema” i “Comença l’espectacle. Georges Méliès i el cinema de 1900”.

  Destaquem algunes de les reflexions més interessants d’Alexis pel que fa a la creativitat, la importància de l’educació audiovisual en els nostres dies, i els objectius de portar el cinema a les escoles:

  Què pot aportar l’estudi del cinema a l’educació? Tal com comentes, els joves viuen en un entorn social i cultural ple d’imatges. Com podem aprofitar aquesta circumstància des d’un punt de vista pedagògic?

  Fer cinema a l’aula permet realitzar un treball transversal de continguts i competències, i el que és més important, aconseguir que els joves reflexionin sobre el sentit de les imatges davant l’allau d’impactes visuals que rebem en el nostre dia a dia. Darrere d’una imatge sempre hi ha algú que vol comunicar: cal ser-ne conscient per entendre que cap imatge és neutral.

  Al cinema conflueixen una diversitat de continguts i pràctiques que són interessants per als joves: aprenentatge teòric del llenguatge audiovisual, coneixements tècnics, la necessitat de treballar en equip i aprendre a desenvolupar un projecte que sigui factible, l’estímul de la creativitat i la identificació del potencial expressiu de les imatges.

  La força amb què ens envolten les imatges ens obliga a educar en llenguatge audiovisual. Tenim una nova forma de comunicar i hem de ser capaços d’ensenyar-la des d’un nivell teòric i també d’utilitzar-la.

  ¿La creativitat es pot “ensenyar” des de l’escola?

  Hem de superar la idea de la creativitat com un talent innat que posseeix una minoria. Cal facilitar projectes i espais per desenvolupar-la. Apassionar-se per allò que es vol aprendre i oferir els coneixements estimularà la nostra imaginació i la nostra creativitat.

  Podeu llegir l’entrevista completa en aquest enllaç.

Compartir
Tornar a dalt