Notícies

 • “El viatge a la Lluna”, una pel·lícula imprescindible

  5 maig, 2016

  Le voyage dans la Lune (El viatge a la Lluna) estrenat el 1902 és el film més reconegut de Méliès i una de les pel·lícules més importants de la història del cinema. Amb aquesta pel·lícula s’inaugura el gènere de la ciència-ficció al cinema; en el film, Méliès narra les aventures d’un grup de científics que, propulsats dins d’un coet en forma de bala, aconsegueixen allunar i han de sobreviure a bolets gegants i a uns selenites molt poc amistosos. Després de fugir i tornar a la Terra, són rebuts com a autèntics herois per les autoritats.

  Aquest tipus de pel·lícules en què Méliès fantasiava amb viatges extraordinaris i llocs remots, li permetien experimentar amb efectes especials, alhora que posava de manifest les inquietuds de la seva època. A finals del segle XIX la literatura de ciència-ficció i sobre relats fantàstics era molt popular, i Viatge a la Lluna pren la inspiració de novel·les com Els primers homes a la Lluna (1901), de H.G. Wells i De la Terra a la Lluna (1865) i Al voltant de la Lluna (1870), de Jules Verne, totes elles molt populars en aquest moment.

  Viatge a la Lluna concentra gairebé tots els trucatges de Méliès: la sobreimpressió, els jocs d’escala, el truc de desaparició i substitució, els artificis…

  • georges-melies-1895
   Méliès al 1895 als 34 anys d'edat. La Cinémathèque française. Fotografia: Stéphane Dabrowski
  • voyage-dans-la-lune
   Georges Méliès. «L’evasió dels astrònoms (21è quadre)», c. 1930, recomposició d’una escena de la pel·lícula Voyage dans la Lune (Viatge a la Lluna, 1902). La Cinémathèque française. © Georges Méliès, VEGAP, Barcelona, 2014. Fotografia: Stéphane Dabrowski.

  Per saber més sobre el film us recomanem uns recursos interessants:

  • El recurs educatiu que trobareu a eduCaixa. Una infografia que situa la pel·lícula en el seu context històric, explica quines són les seves influències literàries i destaca l’ús de trucatges inventats pel seu director, Georges Méliès. Consulteu o descarregueu el recurs en aquest enllaç.
  • Us recomanem el documental Le Voyage extraordinaire (2011) de Serge Bromberg i Éric Lange. L’any 1993, Antón Giménez, conservador de la Filmoteca de Catalunya que havia viatjat a París a la recerca de pel·lícules d’un altre gran pioner dels trucatges, l’espanyol Segundo de Chomón, va explicar a Bromberg i a Lange que a la Filmoteca hi havia una còpia en color, molt deteriorada, de Viatge a la Lluna. Va ser una troballa magnífica, ja que no es coneixia cap altra còpia acolorida. El documental narra tot el procés de restauració del film. Aquí podeu veure el documental Le Voyage extraordinaire (en versió original en francès), i aquí un fragment en el qual s’explica el procés minuciós de restauració (en francès i anglès).

  Us deixem amb la pel·lícula completa:

Compartir
Tornar a dalt